סיבוכים בהזרקות חומצה היאלורונית
המדריך הרפואי להזרקות חומרי מילוי ובוטולינום טוקסין
אז החלטתם על רופא, הגעתם לפגישה, בחרתם את החומר שיוזרק, ומה עכשיו?
ראשית, יידעו את הרופא המטפל שלכם בכל מצב רפואי שיש לכם או היה לכם בעבר, תרופות שאתם נוטלים, אם עברתם טיפולים אסתטיים, ניתוחים ואלרגיות . ככל הנראה שתתבקשו למלא טופס הצהרה על מצבכם הבריאותי ולאחר מכן תתבקשו לחתום על טופס הסכמה לביצוע הפעולה, אך לפעמים, ברגע זה, אתם קצת חוששים, מבולבלים ולא זוכרים בדיוק מה רציתם לשאול. בדיוק לשם כך, כתבתי את המדריך הקצרצר הזה.
מצבים רפואיים שיש להתייחס אליהם טרם ההזרקה:
- אלרגיה. דווחו בספרות מקרים בודדים של אלרגיה לבוטולינום טוקסין וכן ידוע על אלרגיה לחומרים מאלחשים הנמצאים בחומצות ההיאלורוניות. אם ידועה לכם על אלרגיה לחומר מאלחש כמו זה שמשתמש בו רופא השיניים שלכם, יידעו את הרופא המטפל שלכם. ישנן מגוון חומצות היאלורוניות ללא תוספת חומר אלחוש.
- טיפולי שיניים. במידה ואתם במהלך טיפול ליישור שיניים או עקירות, מומלץ לחכות עם הזרקות באיזור הפה עד תום תקופת הטיפול. בתקופה זו מבנה הלסת ומיקומה משתנה והזרקה באיזור הפה יכולה לגרום לחוסר פרופורציה. בנוסף, מומלץ לקחת מרווח של שבועיים בין טיפולי שיניים והזרקות. חלל הפה שלנו מלא בחיידקים ובזמן טיפולי שיניים ופציעת החניכיים והרקמות הרכות, חיידקים עלולים לחדור לאיזורים אלו ולעורר זיהום, במיוחד כאשר מדובר בהזרקה לשפתיים.
- הרפס. כאשר אנו נדבקים בוירוס ההרפס, ולאחר שנעלם הנגע, הוירס עדיין קיים בגופנו ונמצא בסוג של תרדמת בתוך גנגליון שהוא צבר של עצבים. סטרס, חום, קור וגורמים אחרים עלולים לגרום להתפרצות הנגע ולפעמים גם הזרקות יכולות לגרות את הופעתו. ההסבר הוא ככל הנראה שהחומצה ההיאלורונית לכשצמה אינה גורמת לכך, אלא עצם ההזרקה והחדירה לרקמה. במידה וסבלתם מהרפס בעבר ואתם מעוניינים בהזרקה באיזור השפתיים, מומלץ לקחת טיפול מניעתי בכדורים נגד הופעת הנגע כיום או יומיים לפני הטיפול ועד יומיים לאחר הטיפול.
מצבים רפואיים שיש להתייחס אליהם בזמן או לאחר ההזרקה:
- שטפי דם. תופעה שכיחה ביותר, אין באפשרות הרופא לחזות אם יופיעו ואין קשר בין מקצועיותו ומיומנותו של הרופא המטפל להופעת שטפי דם אם כי מילוי בעזרת קנולה עשויה להפחית את הופעתם.
- זיהום. תופעה אפשרית אך שכיחה פחות היא זיהום באיזור ההזרקה, חומצה היאלורונית היא סוג של פוליסכריד (רב סוכר) ועל כן מהווה מצע מזון נהדר לצמיחת חיידקים. במידה וחלילה הזדהם איזור ההזרקה יש לפנות לרופא המטפל ולהתחיל בטיפול אנטיביוטי דרך הפה, לעיתיים של שני סוגי אנטיביוטיקה לתקופה של כשבועיים או יותר.
- סיבוך ווסקולרי (כלי דם). סיבוך נדיר יותר אך מחובתך לדעת על קיומו. במקרים נדירים החומר מוזרק בטעות לתוך כלי דם מה שיכול לגרום לחלקיקי חומצה לנוע במערכת כלי הדם בפנים, לתסחיף ואולי חסימת כלי דם וירידה באספקת הדם לרקמה. אפשרות נוספת היא הזרקה ליד כלי דם שלוחצת את דפנותיו של כלי הדם ויכולה גם כן להוריד את אספקת הדם לרקמה באיזור. הטיפול הוא הזרקת היאלורונידאז לאיזור שהוזרק בחומצה. היאלורונידאז- הינו אנזים המפרק את החומצה ההיאלורונית מיידית ולכן חובת המצאותו בקליניקה של הרופא המטפל. לעיתים במקרים נדירים נדרש גם טיפול בתא לחץ להעשרת הרקמות הנפגעות בחמצן.
מצבים רפואיים הקשורים בהזרקת בוטולינום טוקסין:
- א-סימטריה. כולנו שמענו על מישהי ש"נפלה לה הגבה"?. בוטולינום טוקסין מרפה את השריר אליו הוא מוזרק. בהזרקה לא נכונה, עלולים בטעות להזריק לשריר הנמצא מתחת לגבה, להחליש אותה ובכך לגרום לצניחתה. באם בצד השני הדבר לא קרה, תיגרם א- סימטריה. אפשרות נוספת היא הזרקה קרובה מדי לעפעף, דבר שיגרום לעפעף צנוח (פטוזיס) המכסה את העין ואף לפעמים מסתיר חלק משדה הראיה. תופעות אלו יחלפו לאחר כ 3-4 חודשים עם חלוף השפעת הבוטולינום טוקסין.
לעבודה!
- שימו לב שאתם עוברים חיטוי לפני ההזרקה. במידה ונמרח חומר מאלחש, פעולת החיטוי צריכה להתבצע אחרי שמסירים אותו וממש כמה רגעים לפני הדקירה.
- שימו לב למתרחש, לתחושה שלכם ויידעו את הרופא במידה ואתם מרגישים כאב חד מאוד, לעיתים כאב חד שכזה יכול להעיד שבוצעה הזרקה בכלי דם או קרוב לעצב.
- בתום ההזרקה יתכן והרופא ימרח משחה נוגדת שטפי דם או דלקת היכולה לעזור בקיצור זמן ההחלמה. בקשו הוראות להמשך הטיפול באם לא קיבלתם ובקשו תור לעוד שבועיים לצורך ביקורת. ניתן לעשות תיקונים בפגישה זו במידה וצריך.
ועכשיו, אני מקווה שאתם באים הרבה יותר ממוכנים להזרקה שלכם!
בהצלחה



