המדריך למזריקה המתחילה
המדריך למזריקה המתחילה
חושבת על הזרקות?
המדריך הבא יעשה לך סדר בין כל מה שמספרים לך, מה שאת יודעת, מה שלא אמרו ומה שחובה שתדעי.
איך מתחילים?
אם את עדיין לא יודעת מה ההבדל בין בוטולינום טוקסין וחומצה היאלורונית, את יכולה להתכונן למפגש עם הרופא ולקרוא לפני כן קצת באינטרנט. ישנן קבוצות פייסבוק ופורומים ייעודיים לטיפולים אסתטיים בהן נשים מתייעצות, חולקות מהחוויות שלהן על הרופא המטפל, הטיפול עצמו והחומרים הקיימים. שימי לב שבפורומים כאלו "מסתתרות" מתאמות מטעמי הרופאים ויש לקחת המצלות בערבון מוגבל.
מה חשוב בבחירת הרופא שלך?
בחרי רופא/ה שקודם כל את מתחברת לעבודתם. מומלץ לבדוק אם יש כאלו בסביבה שלך, חשוב שיהיה לך נוח ונגיש להגיע לביקורות או לתיקונים. ישנם המון מתחזים בתחום, אל תתביישי לשאול אם המטפל שבחרת באמת רופא, תוכלי לבקש לראות רישיון או את מספר הרישיון ולאמת אותו באתר של משרד הבריאות, ולבסוף, החיבור האישי. בחרי ברופא/ה שנותן לך תחושת בטחון, רופא/ה שיהיה זמין במידה וישנו סיבוך כלשהו ושעומד מאחורי הבטחותיו ולא מציג הבטחות שווא לא מציאותיות.
בחרת רופא והגעת לפגישה, מה עכשיו?
התענייני בחומרים איתם הרופא שבחרת עובד, את יכולה לרשום את השם שלהם ולאחר מכן לבדוק באינטרנט ולקרוא עליהם. האם הרופא בוחר לבד את החומר בו הוא משתמש או שאתם בוחרים ביחד? נורה אדומה אמורה להידלק לך אם הוא לא מסכים להגיד מה החומר המוזרק או מסתיר את אריזת החומר. שאלי על משך החלמה וסיבוכים אפשריים. במידה ואת מתכוננת להזריק חומצה היאלורונית התענייני אם לרופא יש היאלורונידאז בקליניקה או איתו, נדבר על נושא זה בהרחבה בהמשך אבל שימי לב שמדובר ברשלנות רפואית אם לרופא שלך אין את החומר המדובר וחשבי פעמיים אם את רוצה שרופא כזה יטפל בך ובפנים שלך.
אז הכל עבר בשלום עד כה, בחרת ברופא ואת עומדת בפני ההזרקה שלה ייחלת כל כך!
- ערכו תוכנית טיפול. מה התקציב, כמה מזרקים, האם מזריקים את הכל בבת אחת או בכמה מפגשים? האם את מרגישה שמנסים "לדחוף" לך טיפולים שאת לא מעוניינת בהם וחושבת שלא צריכה?
- שימי לב שאת נדרשת למלא טופס הצהרה על מצבך הבריאותי, יידעי את הרופא המטפל שלך בכל מצב רפואי שיש לך או היה לך בעבר, תרופות שאת נוטלת, אם עברת טיפולים אסתטיים, אם את במהלך טיפולי שיניים או אם היה לך הרפס. שימי לב לאלרגיות ללידוקאין (חומר הרדמה שמשתמשים בו רופאי השיניים) ועקיצות דבורים.
עוד טופס שעליו תצטרכי לחתום הוא טופס הסכמה לביצוע ההליך, בין אם מדובר בהזרקת בוטולינום טוקסין או חומר מילוי. קראי טוב את מה שאת חותמת עליו ובקשי הסברים אם משהו לא מובן לך. זה השלב בו הרופא/ה צריכים להסביר לך גם בע"פ על מה את חותמת ואת הסיבוכים האפשריים. - תופעות הקשורות בהזרקת חומרי מילוי: תופעה שכיחה מאוד הינה הופעת שטפי דם, אין באפשרות הרופא לחזות אם יופיעו ואין קשר בין מקצועיותו ומיומנותו של הרופא המטפל להופעת שטפי דם אם כי מילוי בעזרת קנולה עשויה להפחית את הופעתם. תופעה אפשרית אך שכיחה פחות היא זיהום באיזור ההזרקה, חומצה היאלורונית היא סוג של פוליסכריד (רב סוכר) ועל כן מהווה מצע מזון נהדר לצמיחת חיידקים. במידה וחלילה הזדהם איזור ההזרקה יש לפנות לרופא המטפל ולהתחיל בטיפול אנטיביוטי דרך הפה, לעיתיים של שני סוגי אנטיביוטיקה לתקופה של כשבועיים או יותר.
סיבוך נדיר יותר אך מחובתך לדעת לקיומו הוא סיבוך ווסקולרי (כלי דם). במקרים נדירים החומר מוזרק בטעות לתוך כלי דם מה שיכול לגרום לחלקיקי חומצה לנוע במערכת כלי הדם בפנים, לתסחיף ואולי חסימת כלי דם וירידה באספקת הדם לרקמה. אפשרות נוספת היא הזרקה ליד כלי דם שלוחצת את דפנותיו של כלי הדם ויכולה גם כן להוריד את אספקת הדם לרקמה באיזור.
הטיפול הוא כמו שהזכרנו אותו קודם, היאלורונידאז, אנזים שמפרק את החומצה ההיאלורונית מיידית ולכן חובה המצאותו בקליניקה של הרופא המטפל. לעיתים נדרש גם טיפול בתא לחץ להעשרת הרקמות הנפגעות בחמצן.
בשלב זה ייתכן ותצולמי לצורך מעקב ותיעוד.
לעבודה!
- שימי לב שאת עוברת חיטוי לפני ההזרקה, במידה ומרחו לך חומר מאלחש, פעולת החיטוי צריכה להתבצע אחרי שמסירים אותו וממש כמה רגעים לפני הדקירה. בדקי אם הרופא שלך שם כבר כפפות.
- היי ערה למה שמתחרש, הסתכלי שהמזרק שלך יצא כרגע מאריזה סגורה ובקשי לראות אותה אם לא ראית. היי ערה לתחושה שלך ויידעי את הרופא במידה ואת מרגישה כאב חד מאוד או משהו לא נעים.
בתום ההזרקה יתכן והרופא ימרח לך משחה נוגדת שטפי דם או דלקת היכולה לעזור בקיצור זמן ההחלמה. בקשי הוראות להמשך הטיפול באם לא קיבלת ובקשי תור לעוד שבועיים לצורך ביקורת. ניתן לעשות תיקונים בפגישה זו באם צריך.
ועכשיו, אני מקווה שאת באה הרבה יותר ממוכנה להזרקה שלך!
בהצלחה



